שמת לב לשינוי פתאומי בהרגלי השינה של התינוק, בהתנהגות שלו, אולי ברצון שלו לאכול יותר ? - כנראה מדובר בקפיצת גדילה. כאן תוכלי להבין מה גורם לתופעה, כמה זמן היא תימשך ומהי הדרך הטובה ביותר להתמודד?

סוף סוף יש סדר, את מרגישה שהכול זורם והסתדר, הוא אוכל טוב, ישן יחסית טוב. אבל אז, ברגע אחד ובלי הודעה מוקדמת, הכול השתנה. קפיצת גדילה היא מושג שאנחנו מדברים עליו המון אבל לא תמיד יודעים מה הוא באמת אומר, כיצד לזהות את התופעה ואיך להתנהג סביבה, למרות שהיא מתרחשת מספר פעמים במהלך השנה הראשונה בחיי התינוק ומשפיעה על כולנו, כן - גם על ההורים.
קפיצת גדילה - מה זה אומר?
קפיצת גדילה היא תקופה יחסית קצרה, בין יומיים שלושה (לעיתים מעט יותר), שבו התינוק חווה שינוי התפתחותי, כדי שהשינוי יתרחש, הוא זקוק ליותר אנרגיה. בשנה הראשונה לחיים התינוקות מעלים בערך פי 3 ממשקל הלידה שלהם, הראייה שלהם מתחדדת, הם מתחילים לזוז, להתחזק ולגלות עולם שלם ומעניין. בהתאם לשלבי הגדילה וההתפתחות, עולה גם הצריכה באנרגיה: דרישה ליותר אוכל, תחושת חוסר נוחות, רצון להיות יותר על הידיים מאחר והוא זקוק לקרבה ויראה שינוי גם בהרגלי השינה.
קפיצת גדילה - איך מזהים אותה?
חשוב לציין כי קפיצת הגדילה נראית שונה מילד ליד אך יחד עם זאת, קיימים זמנים מסוימים במהלך השנה שבהם קפיצת הגדילה עשויה להתרחש: בגיל עשרה ימים, שלושה שבועות, שישה שבועות, בגיל 3 חודשים ובגיל חצי שנה. קיימים 3 מאפיינים עיקריים שמעידים על קפיצת גדילה בקרב תינוקות: ⭐אכילה - מבקש לאכול עוד, לעיתים כמעט פי שתיים מכמות האוכל שאכל עד כה ועושה רושם שלא באמת שבע. ⭐שינה - הרגלי השינה משתנים בצורה ניכרת. ישן הרבה יותר מבעבר או לעומת זאת, ישן הרבה פחות. גם שינויים בזמני ובשעות השינה מעידים על קפיצת גדילה. ⭐שינוי התנהגות - תחושת חוסר מנוחה, תלותיות, רצון בקרבה, חום, אהבה ומגע - לעיתים קרובות נוכל לראות זאת שהוא הרבה יותר על הידיים.
מהי הדרך להתמודד עם קפיצת הגדילה? וגם המלצה!
המלצה: אלה ימים מאתגרים לא רק עבורך, גם עבור התינוק שלך. לכן חשוב מאוד להקשיב ולענות לצורך שלו ביותר קרבה, לאוכל, לשינה ולחום ואהבה. גם אם החשש שלך שהוא מעט יותר על הידיים, אל דאגה הוא לא יתרגל לזה, הוא באמת זקוק לך עכשיו. על מנת להקל עלייך בימים האלה ולאפשר לך יותר מנוחה תוכלי לשכב לידו על המזרון כשהוא צמוד אלייך (בהתאם להמלצות משרד הבריאות - מומלץ ורצוי להימנע משינה משותפת באותה מיטה אשר מעלה את הסיכון לחנק- ניתן להניק, להאכיל ולהרגיע את התינוק במיטת ההורים, אך יש להעבירו למיטתו לצורך שינה). גם מנשא יכול לעזור לך מאוד לספק עבורו את הצורך הרב במגע וקרבה ועשוי לעזור ולהקל גם על כאבי הגב והידיים. רוצה לשמוע על תהליך ייעוץ שינה איתי?